Please help 954 won't start cold - Honda Motorcycles - FireBlades.org
Honda FireBlade Discussion of the Honda CBR 900RR, Honda CBR 929RR, Honda CBR 954RR, and Honda CBR 1000RR Motorcycles.

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 Old 05-19-2014, 1:13 PM Thread Starter
 
Join Date: 05-19-2014
Location: Uk
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 0
 
Please help 954 won't start cold

Hi lads having major issues with my 954 ,the bike will not start in the mornings after being stood over night in cool garage yet when temp rises around 2pm onwards the bike starts no problem. I've read dozens of threads and done loads of connection checks on the bike put on a new battery and plugs are virtually new. Checked angle sensor, ht leads etc . Wrapped the bike in covers, really scratching my head now. There are also no error codes identifying . The bike turns on fuel pump comes on bike starts to crank, won't fire, spark?. Could it be anything to do with wax idle unit..? stripped kill switch and cleaned.

Last edited by 327hol; 05-19-2014 at 1:35 PM.
327hol is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 05-19-2014, 4:09 PM
 
Join Date: 08-10-2013
Location: New York
Posts: 1,011
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Reputation Power: 20
                 
Re: Please help 954 won't start cold

Quote:
Originally Posted by 327hol View Post
Hi lads having major issues with my 954 ,the bike will not start in the mornings after being stood over night in cool garage yet when temp rises around 2pm onwards the bike starts no problem. I've read dozens of threads and done loads of connection checks on the bike put on a new battery and plugs are virtually new. Checked angle sensor, ht leads etc . Wrapped the bike in covers, really scratching my head now. There are also no error codes identifying . The bike turns on fuel pump comes on bike starts to crank, won't fire, spark?. Could it be anything to do with wax idle unit..? stripped kill switch and cleaned.
I had a car, 2001 Honda Civic. It used to do the same thing for months. It would not start cold early mornings and when the day warmed up it would start with no problems. The problem ended up being water in the fuel system. After it was cleaned out, car started with no problems, cold or warm.
Sabotage is offline  
post #3 of 6 Old 05-19-2014, 4:11 PM
Global Moderator
 
bladeracer's Avatar
 
Join Date: 11-14-2003
Location: Perth, WestOz
Age: 53
Posts: 32,034
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Reputation Power: 229
                     
Re: Please help 954 won't start cold

Quote:
Originally Posted by 327hol View Post
Hi lads having major issues with my 954 ,the bike will not start in the mornings after being stood over night in cool garage yet when temp rises around 2pm onwards the bike starts no problem. I've read dozens of threads and done loads of connection checks on the bike put on a new battery and plugs are virtually new. Checked angle sensor, ht leads etc . Wrapped the bike in covers, really scratching my head now. There are also no error codes identifying . The bike turns on fuel pump comes on bike starts to crank, won't fire, spark?. Could it be anything to do with wax idle unit..? stripped kill switch and cleaned.

You do have a manual?
Are the coolant hoses routed through the wax unit?
Prop the tank up, reach the wax unit and manually pull the starter valves open, and press the starter button to see if they're the problem.

"I won't forget that ride for a while. Maybe you're right. Living fast might be worth the final crash. Maybe that's the secret you fliers know." - Flight of the Intruder
bladeracer is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 6 Old 05-19-2014, 5:16 PM Thread Starter
 
Join Date: 05-19-2014
Location: Uk
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 0
 
Re: Please help 954 won't start cold

Thanks for replies. Might empty out all fuel from tank and fill with fresh won't hurt. Yes mate I do have manual and I do think the hoses run through the unit, had a play with the idle last night no joy this morning, I'll try manually like you suggest soon as possible. Went for ride the other evening to see how the bike was running. mechanically sound but for some reason the speedo wasn't working just sat at zero same the distance counter. Wondering if ECU maybe .

Thanks again
327hol is offline  
post #5 of 6 Old 05-19-2014, 5:17 PM
Global Moderator
 
bladeracer's Avatar
 
Join Date: 11-14-2003
Location: Perth, WestOz
Age: 53
Posts: 32,034
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 8 Post(s)
Reputation Power: 229
                     
Re: Please help 954 won't start cold

Quote:
Originally Posted by 327hol View Post
Thanks for replies. Might empty out all fuel from tank and fill with fresh won't hurt. Yes mate I do have manual and I do think the hoses run through the unit, had a play with the idle last night no joy this morning, I'll try manually like you suggest soon as possible. Went for ride the other evening to see how the bike was running. mechanically sound but for some reason the speedo wasn't working just sat at zero same the distance counter. Wondering if ECU maybe .

Thanks again

Is the charging system working?

"I won't forget that ride for a while. Maybe you're right. Living fast might be worth the final crash. Maybe that's the secret you fliers know." - Flight of the Intruder
bladeracer is offline  
post #6 of 6 Old 05-20-2014, 3:57 PM Thread Starter
 
Join Date: 05-19-2014
Location: Uk
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 0
 
Re: Please help 954 won't start cold

Yes mate charging system is working. ,last night disconnected air temp sensor from back of air box housing and got the nine flashes , switched off and went to bed . Woke this morning same cold as last three weeks , pressed start switch and the bike sparked idled for two or three seconds and died did this about three times then reconnected the sensor banged the idle up to around 2000 rpm and BINGO away I went. First time in three week in an early cold ish morning. Will repeat tonight.
327hol is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Honda Motorcycles - FireBlades.org > Honda Motorcycle Models > Honda FireBlade

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda Motorcycles - FireBlades.org forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
A valid e-mail address is REQUIRED. You will not have access to any site features until you activate your account using the activation e-mail that is sent to this address.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
954 cold start Miguel507 Honda FireBlade 5 11-14-2013 7:54 PM
cold start soulution 929project210 General Discussion 1 04-15-2011 11:25 AM
Cold Start mxman87 Honda RC51 6 07-31-2008 10:21 PM
Cold start BurnsToughFord Honda FireBlade 10 11-28-2007 10:22 AM
CBR 900 (99) WONT START (COLD HERE) MOMENTUM Honda FireBlade 13 06-07-2007 5:20 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome