Servo Installation - Honda Motorcycles - FireBlades.org
Honda FireBlade Discussion of the Honda CBR 900RR, Honda CBR 929RR, Honda CBR 954RR, and Honda CBR 1000RR Motorcycles.

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 2 Old 09-13-2003, 4:12 PM Thread Starter
 
Join Date: 07-16-2003
Posts: 25
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 0
 
Re: Servo Installation

I've had nothing but bad luck with servos so far...

The servo was bad when I bought the bike (2000 929). I bought a used one online, and that one didn't work either. Finally I found a shop with a wrecked 954 and got the servo off of it.

Now that I've installed it, here's what happens:

When I start the bike in neutral with the kickstand down, all is well, no error codes. If the cable position on the HTEV was between 0 and 180, it will reset itself to 0. If it's between 0 and 90, it stays put, still no error code.

Now, when I rev the engine a bit, the servo will turn the HTEV to the 90 position and stop. At this point I get error 35.



The service manual says the HTEV should open to 90 at about 3000rpm (which does happen), and that it should open to 180 at about 9000 rpm. The problem is that the servo never turns the opposite direction. Once it hits the stopper at the 90 position, I just get the error code and the HTEV never turns the other way.




Here are some more details:

If the HTEV is at a position between 0 and 90 when I start the bike, it doesn't reset to 0. It will turn a few degrees towards 90 and stop. If I turn off the ignition and turn it back on, it does the same thing: turns a few degrees towards 90 and stops.

After the bike has run for a few seconds, I'll get the error 35 again, this time without even revving it to get the servo to move it to the 90 position.



Maybe someone can make some sense of all this and fill me in on whats going on. I've tried adjusting the lower HTEV cable (one with the spring) to all sorts of positions, and it doesn't seem to help.
AfterShock is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 Old 09-13-2003, 5:19 PM
 
BushrodW's Avatar
 
Join Date: 06-15-2002
Location: portland, oregon, usa
Posts: 276
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 18
 
Send a message via Yahoo to BushrodW
Re: Servo Installation

From what you describe it's sounding like there might be a cable adjustment issue. I;d get that sorted and then see if the error code goes away.

Go here to read a recent thread on this same issue.

(1) if the servo is clicking and making alot of noise when you jump across the diagnostic terminal it's fried. You maybe have discovered that from messing around with the dead servo that came on the bike before you took it off. *
(2) It's easy to fry the servo by tightening just one of the three cables too tightly and leaving it too tight whilst adjusting the other two cables.

All three cables have to be adjusted as a system.
You need to make sure that the flapper is adjusted properly (as per the manual) and then go at the HTEV.

When you adjust the HTEV, do so with the flapper adjusting locknut hear the servo loosened...otherwise the HTEV adjustment will be ineffective.

Be sure to take up the slack or give slack as is needed when you adjust the HTEV cable.

Be sure to loosen the flapper locknut near the servo when you adjust the HTEV.

Proceed in micro-baby-steps.

After each micro adjustment:
Check that the operation of the flapper and HTEV is per the manual.
Check that there are no binding cables.
Make sure that the servo is operating through its full range of motion when you jump across the diagnostic post.

Best of luck to you, my friend and I hope this is of some help.

BW




www.AirAmericaRadio.com
BushrodW is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Honda Motorcycles - FireBlades.org > Honda Motorcycle Models > Honda FireBlade

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda Motorcycles - FireBlades.org forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
A valid e-mail address is REQUIRED. You will not have access to any site features until you activate your account using the activation e-mail that is sent to this address.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New brake pad installation RaggedEdge Honda FireBlade 9 10-08-2004 7:39 AM
New chain installation - usual luck SuperDave Honda FireBlade 5 12-08-2003 3:15 PM
Questions about Ohlins Shock Installation Red Rider Honda FireBlade 20 06-20-2003 12:01 PM
Fork Installation Red Rider Honda FireBlade 7 06-17-2003 12:14 PM
Lap Timer Installation Baketech Riding Gear / Luggage 13 06-08-2003 9:00 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome