919 wont start. - Honda Motorcycles - FireBlades.org
Honda FireBlade Discussion of the Honda CBR 900RR, Honda CBR 929RR, Honda CBR 954RR, and Honda CBR 1000RR Motorcycles.

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 12 Old 11-01-2007, 6:26 PM Thread Starter
 
Join Date: 02-27-2007
Location: Argentina
Age: 41
Posts: 54
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 13
 
Send a message via MSN to fernandosma
919 wont start.

Hello every one, im new on the forum. I own a 99cbr900 (919), yesterday i ride my bike normally, put it on the garage and i went to sleep. Today i try to start the engine as usual but the only thing i get are noisy explotions from the exaust. The battery is brand new, there are not blown fuses, no alarm or gps track system installed... I check all the spark plugs and they are ok as well are the cables, i empty the fuel tank and change the fuel, check de petcock and the fuel reaches carburetors and cilynder normally but the engine doesnt run...

Any sugestions are welcome...!

excuse my english...!

Thanks.

Fernando.-
fernandosma is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 Old 11-02-2007, 4:21 PM
 
Join Date: 06-24-2007
Location: Alabama
Posts: 169
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 13
 
Re: 919 wont start.

Do you hear the fuel pump when you first turn the ignition on?
kristribble is offline  
post #3 of 12 Old 11-02-2007, 4:26 PM Thread Starter
 
Join Date: 02-27-2007
Location: Argentina
Age: 41
Posts: 54
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 13
 
Send a message via MSN to fernandosma
Re: 919 wont start.

hey thanks for your reply. It has carburetors and no fuel pump this model.

Thanks anyway-
fernandosma is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 12 Old 11-02-2007, 5:34 PM
 
Join Date: 06-12-2007
Location: England. Kent.
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 0
 
Re: 919 wont start.

Could be the cdi unit packed up, or regulator/rectifier problems, or a carb problem? .
the-corsaro is offline  
post #5 of 12 Old 11-02-2007, 5:50 PM Thread Starter
 
Join Date: 02-27-2007
Location: Argentina
Age: 41
Posts: 54
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 13
 
Send a message via MSN to fernandosma
Re: 919 wont start.

thanks for your reply, the 4 sparkplugs have good spark... (i dont know if im explain my self right) i check the cables that cames from the ignition coils and the are good too, if the cdi unit where bad i think thath i will not have spark. (it happens once)
A friend of mine toldme something about a sensor on the crankshaft that might be moved from the original position or broken. if this sensor is moved, then the engine will not run. Check the pic...

Last edited by fernandosma; 02-21-2009 at 1:37 PM.
fernandosma is offline  
post #6 of 12 Old 11-03-2007, 10:35 AM
 
Join Date: 06-12-2007
Location: England. Kent.
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 0
 
Re: 919 wont start.

the part your mate thinks is called the "pick up", i would not have thought that it would have moved, as it held in place by 2 bolts, with locktite from the factory, but it could be faulty, if the cdi unit packs up it can still produce a good spark at the plug, but the timing of the sparks would be out, may be none of the above, if you have a friend with the same blade you could take out your cdi unit and try another, just to rule it out, same with regulator/rectifier., you could test the resistance of the coils, pick up, leads etc Good luck...
the-corsaro is offline  
post #7 of 12 Old 11-03-2007, 1:07 PM Thread Starter
 
Join Date: 02-27-2007
Location: Argentina
Age: 41
Posts: 54
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 13
 
Send a message via MSN to fernandosma
Re: 919 wont start.

thanks again! Its a very good idea try with other cdi, but unfortunately, my blade its the only one in 500km around where i live.

Ok, i removed the cover and the "pickup" is ok. So i put all back again.
I bring a guy to my house to check the bike and he say: hey man, you have yellow-orange sparks here and all around the plug but the electrode. You need to change all off them. This is why the bike wont start.-

something i didnt say because i tough thas where ok is: when i check the sparkplugs the sparks where orange-yellow. Other thing i didnt say is that the spark goes around everywhere but the electrode of the plug. This is why im computer technician and not a bike mechanic jajajaj.

I order the plugs, so i will keep in touch with the results... i hope this is the solution.

Thanks Corsaro, and all of you!

Fernando.-
fernandosma is offline  
post #8 of 12 Old 11-04-2007, 12:07 AM
 
Join Date: 11-27-2005
Location: Newhall, California, USA
Posts: 40
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 0
 
Re: 919 wont start.

The ignition pulse generator could be the culprit. My '05 600RR with 12 miles on the clock would not start due that faulty part. It was diagnosed at the dealer.
CBRrr is offline  
post #9 of 12 Old 11-04-2007, 5:26 PM
 
Join Date: 09-02-2006
Posts: 238
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 0
 
Re: 919 wont start.

so have you installed the new plugs? does it work now?
Rider is offline  
post #10 of 12 Old 11-04-2007, 5:56 PM Thread Starter
 
Join Date: 02-27-2007
Location: Argentina
Age: 41
Posts: 54
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 13
 
Send a message via MSN to fernandosma
Re: 919 wont start.

3 more days until the plugs arrives, i live far away from civilization jajjaja.

Thanks! I will keep in touch!
fernandosma is offline  
post #11 of 12 Old 11-07-2007, 9:03 PM Thread Starter
 
Join Date: 02-27-2007
Location: Argentina
Age: 41
Posts: 54
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 13
 
Send a message via MSN to fernandosma
Re: 919 wont start.

Hey every one!!! today arrives the plugs, i install them and the engine runs in less than 10 seconds...!
So thanks all of you!!!

Fernando.-
fernandosma is offline  
post #12 of 12 Old 07-18-2008, 3:56 AM
 
Join Date: 05-23-2006
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Reputation Power: 0
 
Re: 919 wont start.

Hi guys, long time lurker, first time poster
I have a simular problem, take 98 blade for ride, all good, even stop a couple times then ride again and switch it off for a half hour, but then when I go to start it, it will start on one cylinder, and thats it.
It did this a month back, I got the shop to pick it up, gave it a full service and changed the plugs. Now its done it again tonight. Occational big backfire that makes grandmothers stumble clutching there chest. Why Goddamit, WHY?
Timber is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   Honda Motorcycles - FireBlades.org > Honda Motorcycle Models > Honda FireBlade

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Honda Motorcycles - FireBlades.org forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
A valid e-mail address is REQUIRED. You will not have access to any site features until you activate your account using the activation e-mail that is sent to this address.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wont start!!! JermRR Honda FireBlade 10 02-05-2013 3:44 PM
Bike wont start AVIONLS Honda CBR 600 25 07-21-2007 9:23 PM
wont start bigbklyn2 Introductions 1 05-06-2007 6:43 AM
954 wont start bryanclapper69 Honda FireBlade 2 03-18-2007 6:11 PM
wont start nitrorider Honda CBR 600 1 08-13-2006 8:36 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome