Honda Motorcycles - FireBlades.org banner

1 - 20 of 21 Posts

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #1
i have a 2002 Honda Cbr 954 with the following issue when starting and idling after short time will start going in and out with hesitation .. like rpms will go up and down then it will eventually die .. When riding the bike it will have the same issue it will jump rpm down then back up .. and then die and not start for like 10-15 mins ..


i emptied the fuel tank and reinstalled more gas same issue there

i checked the fuel pressure regulator and no leaks or gas coming out into the vacuum ..

i dont understand what it could be just started doing it please help
 

·
Banned
Joined
·
831 Posts
How many miles on your bike? Valves too tight perhaps? As the engine warms up, it becomes tighter, and simply won't get enough air to run. Check your valve clearance. If it's outside of spec, it's a pain to adjust, time consuming anyway. It takes shims, ($75 kit) and you'll have to remove the cams to do the job.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #6
Blunt ...It's been about 2 years since new plugs where installed .. and the valves were done then as well .. As the previous owner states .. which is crazy cause I bought this bike test rode it and had no issues of this until I hit the interstate then it all started .. yesterday .. I can buy new plugs tomorrow and try that as well all the info will be greatly appreciated..
 

·
Banned
Joined
·
831 Posts
You have a way to check for codes, follow steps in a shop manual? This is a V-Tec engine, doing some online searches for similar issues, you did go to the usual places others started at, problem is people never write in the threads later when they solved the issue. "One way street" with a lot of new members asking for help, but won't document success for the next guy. :idunno: Good time to change that here though.
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
looks like electrical problem to me going by the video but im no expert ;) maybe something overheating

just the way it blips so quickly not like its fuel etc
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #9
i guess i can check all the wires make sure no short .. it just seems like when it warms up it does it on idle and riding.. it just wants to like shut down fuel to it then kick back on.. what about fuel relay or something like that getting hot
 

·
Banned
Joined
·
831 Posts
Sounds like you're ready to just tow it into a repair shop that knows what they're doing, and it seems you're doing nothing. Forums just don't have a crystal ball for diagnostics and you sound like you don't know how to fix it yourself, which is common all over this forum. It's the obvious answer, sorry if it ruffles the ego feathers, but you won't find any shorts. Let us know what they did to fix it.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #11
blunt I've done many things so far .. changed gas .. empty tank.. replaced the plugs checked the fpr and now someone said check electrical .. i mean I'm no bike expert but I'm trying here and i did read through every forum and no one has my issues yet why I'm here and even made a video to see if someone else could help point answers ..
 

·
Registered
Joined
·
34 Posts
blunt I've done many things so far .. changed gas .. empty tank.. replaced the plugs checked the fpr and now someone said check electrical .. i mean I'm no bike expert but I'm trying here and i did read through every forum and no one has my issues yet why I'm here and even made a video to see if someone else could help point answers ..
I did have different problem but FPR seems to be problem even it didn`t leak.
I replace FPR and now bike seems to run much better.
So your problem could also be FPR even it doesn`t leak !
 

·
Banned
Joined
·
831 Posts
I understand the desire to save money, satisfaction of fixing your own bike, but going on every whim and direction feed through a forum of what it could be, will actually work against you in this particular situation. I would just take it in. Random parts replacement gets expensive.
 

·
Registered
Joined
·
456 Posts
I would try getting a volt metre on the fuel pump and make sure it runs continuously. If it's cutting out, this could be the cause. But it will also eliminate a possible culprit.

If you hold the revs up at 3000, does it still do the same thing?
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #16
guy I'm leaving now to get a volt meter .. ill report back ill check the fuel pump and coils voltage .. anyone know what the coils should be volt wise
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #17
I would try getting a volt metre on the fuel pump and make sure it runs continuously. If it's cutting out, this could be the cause. But it will also eliminate a possible culprit.

If you hold the revs up at 3000, does it still do the same thing?
yes if i hold it above 3000 it still wants to have that drop down but if i do that it keeps it running longer
 

·
Registered
Joined
·
7,455 Posts
If you don't know the history of the fpr, like how old it is, or how many times it sat for more than a few months at a time, then just go ahead and replace it. They have a limited service life, and your symptoms sound just like a fpr that's giving out.

Also make sure you have a healthy battery, ie. at least 12.6 VDC at rest, and make sure your charging system is running between 13.5 and 15 VDC.

I would also check the throttle position sensor contacts. Clean and dielectric grease. although you would get a FI code from that. That goes for just about all electrical. exceptions would be loose grounds, or intermittently failing relays, or fuses...

btw, no V-tec on any CBR's. As far as I know, the only Honda with V-tec is the 2002 and newer VFR800.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #19
ok guys the cbr is fixed and running great me and my father tore it down took the tank off .. took the pump out .. checked with 12v ran great ... checked fuel filter no clogs.. put back together.. next we took off the air box .. new airfliter .. pulled the coils and plugs .. and then as we look toward the frame we seen it .. the plug that goes into the end of the COIL OVERS THAT CONNECTS THEM WAS UNPLUGGED!!!! called the guy i bought it from he said he changed the air filter and must of unplugged it somehow...

i wanna thank everyone for trying and sharing inputs .. thanks fellow honda riders
 
1 - 20 of 21 Posts
Top