Honda Motorcycles - FireBlades.org banner

1 - 11 of 11 Posts

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter #1
just got bike. going over everything cause it sat all winter. found bad fuel pump fixed it. only prob is relay is getting 12v from ecu! thats not correct. yes relay is good so with jumper wire pump runs and bike started just fine. now the issue, while going over bike to fix pump prob was checking all plugs etc. after un plugging L/side plug for injectors and air cleaner plug bike will not start. WTF check for codes and its throwing all kinds of crap. re set all is good no codes still will not start? no spark and still have relay prob. jumped bas still nothing. this is nuts, re checked EVERYTHING and its fine! also zener diod is sending 8.5v so that is not the prob. only thing i can think is ecu???????? dont have one to swap. anybody know of a positive test for ecu other than going through everything in the service manual?
 

·
Super Moderator
Joined
·
32,034 Posts
just got bike. going over everything cause it sat all winter. found bad fuel pump fixed it. only prob is relay is getting 12v from ecu! thats not correct. yes relay is good so with jumper wire pump runs and bike started just fine. now the issue, while going over bike to fix pump prob was checking all plugs etc. after un plugging L/side plug for injectors and air cleaner plug bike will not start. WTF check for codes and its throwing all kinds of crap. re set all is good no codes still will not start? no spark and still have relay prob. jumped bas still nothing. this is nuts, re checked EVERYTHING and its fine! also zener diod is sending 8.5v so that is not the prob. only thing i can think is ecu???????? dont have one to swap. anybody know of a positive test for ecu other than going through everything in the service manual?
By "will not start" do you mean it's cranking over fine but not firing?
Have you tried bypassing the kill switch?
The only practical way to test an ECU is to swap in another one and see if the problem goes away.
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter #3
Yes. When I sprayed carb cleaner in the each cylinder I tried to start it to see if it would "pop." The bike cranked, but did not pop even once.

Problems:
1. Fuel pump will not prime
2. No spark

Tested:
1. Bank angle/tip over sensor works according to the manual. When level it sends 0.6V to the coil part of the starter relay allowing it to close. When I turn it more than 60degrees it trips the starter relay (opens the switch on the relay). So the BAS IS good.

2. Zener Diode appeared to be in good condition upon visual inspection. Also I tested the pink wire from the ignition to the ECU. It has continuity AND 8.5V. I've read under 9V will do the trick.

Those two things seemed to be the biggest issues I've read about so I wanted to clarify what I tested and why they tested GOOD.

Thank you!
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter #4
Have you tried bypassing the kill switch?
I did NOT try to bypass the kill switch but I DID test its operation according to the service manual. I tested the different continuity tests when the switch is in run and not run. I also tested the start switch that cranks the bike and that also tested good according to the manual.
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter #5
Anyone?

The ecu is not providing a ground to the coils or the fuel cut relay...most likely the injectors too.

I need to figure out why the ECU is not providing these grounds. Without them these components will obviously not work as they should.

What would cause this!? I probed the zener diode at the ECU and I get 8.6V so the bike can't possibly think its being stolen.
 

·
Registered
Joined
·
1,664 Posts
Anyone?

The ecu is not providing a ground to the coils or the fuel cut relay...most likely the injectors too.

I need to figure out why the ECU is not providing these grounds. Without them these components will obviously not work as they should.

What would cause this!? I probed the zener diode at the ECU and I get 8.6V so the bike can't possibly think its being stolen.
i would check the ground wires on all of the above and make sure you don't have exposed wire or broken wires anywhere. just trace them and look over them really well cuz they could be touching metal somewhere and shorting out.
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter #7
UPDATE:
You can see other details, from another forum, here.

I was able to test my ECM:
I contacted a guy that was selling an f4i on Craigslist and asked him if he would test my ECM
. He was ok with it and I told him I would throw him twenty bucks for helping me out.

Outcome:
He put my ECM in his bike and the pump DID NOT PRIME! With his ECM and pump primed as it should (came on for about 2 seconds and then shut off until the bike was started).

What does this mean:
Problem almost solved; my ECM is bad and I need a new one.

Next steps:
-Find someone somewhat local with an ECM.
-Meet up with them
-Put ECM in my bike
-If it works, buy it.


DOES ANYONE LOCAL TO 08731 (TOMES RIVER) HAVE AN ECM FOR SALE?
 

·
Registered
Joined
·
1,664 Posts
UPDATE:
You can see other details, from another forum, here.

I was able to test my ECM:
I contacted a guy that was selling an f4i on Craigslist and asked him if he would test my ECM
. He was ok with it and I told him I would throw him twenty bucks for helping me out.

Outcome:
He put my ECM in his bike and the pump DID NOT PRIME! With his ECM and pump primed as it should (came on for about 2 seconds and then shut off until the bike was started).

What does this mean:
Problem almost solved; my ECM is bad and I need a new one.

Next steps:
-Find someone somewhat local with an ECM.
-Meet up with them
-Put ECM in my bike
-If it works, buy it.


DOES ANYONE LOCAL TO 08731 (TOMES RIVER) HAVE AN ECM FOR SALE?
Well atleast you have diagnosed the issue and hopefully that will cure the problems you are having. good luck and hopefully you can snag one quickly.
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Discussion Starter #9
Well at least you have diagnosed the issue and hopefully that will cure the problems you are having. good luck and hopefully you can snag one quickly.
Yea I hope so too. I found some guy in New York that is willing to meet me somewhere so I can put his ECM in my bike to verify that it is good before I go ahead and pay him.

Thank you for your suggestions and suggestions.

Ed
 

·
Registered
Joined
·
1,664 Posts
Yea I hope so too. I found some guy in New York that is willing to meet me somewhere so I can put his ECM in my bike to verify that it is good before I go ahead and pay him.

Thank you for your suggestions and suggestions.

Ed
No problem Ed. hopefully it will be an easy fix now. hopefully no more troubleshooting involved haha.
 
1 - 11 of 11 Posts
Top